+31 (0)6 814 84 775 michele@richter-coaching.nl

De big five

Hoe ben jij te karakteriseren als collega? En in welke werkomgeving kom jij het beste tot je recht? Weet je dat voor jezelf? Het zijn belangrijke vragen. Zeker als je om je heen kijkt voor ander werk. Het blijkt dat er 5 karaktertrekken zijn die zeer bepalend zijn in ons werk.

Op ons werk moeten we samenwerken. Je persoonlijkheid speelt daarbij misschien wel net zo’n grote rol als je intelligentie. Je persoonlijkheid bepaalt voor een belangrijk deel of jij je prettig voelt op je werk. En hoe je functioneert.

De 5 karaktertrekken die het belangrijkst zijn voor je werk

Psychologen hebben een vijftal karaktertrekken geïdentificeerd die belangrijk zijn voor je werkende leven: the Big Five. Psychologen zien de Big Five als een belangrijk persoonlijkheidsmodel. Het is de basis van veel psychologische tests voor personeelsselectie en studiekeuzes. Het stelt je vragen zoals:

 • Werk jij graag samen of liever alleen?
 • Ben je snel bezorgd, angstig en kan jij je wel eens gestrest voelen? Of ben jij over het algemeen rustig en beheerst?
 • Beschik jij over een geordende werkstijl of ben jij meer van het chaotische type?
 • Zorg jij graag voor een ander?
 • Heb jij oog voor kunst en esthetiek, ben je creatief in het vinden van oplossingen?
 • Hoe competitief en doelgericht ingesteld ben jij en is er voor jou meer dan werken alleen?

Een belangrijk kenmerk van de Big Five is dat de scores op deze karaktertrekken normaal verdeeld zijn. Dat wil zeggen dat je volgens de test niet per se óf extravert óf introvert bent. Je kunt er ook tussenin zitten. Je wordt dus niet in een hokje gestopt, maar je scoort meestal een plekje op de schaal, bijvoorbeeld ergens tussen extravert en introvert in.

Dit zijn de Big Five

De volgende karaktertrekken worden onderscheiden in dit persoonlijkheidsmodel:

 1. Emotionele stabiliteit:dit is de andere kant van neurotisch. Neurotische mensen maken zich veel zorgen, zijn onzeker en nerveus. Emotioneel stabiele mensen zijn tevreden met zichzelf, ontspannen en beheerst.
 2. Extraversie:heb je veel behoefte aan contact met anderen? Extraverte mensen zijn sociaal, actief, praatgraag, gericht op personen en optimistisch. Introverte mensen werken liever zelfstandig of in een rustige omgeving.
 3. Openheid:Ga je graag op zoek naar nieuwe ervaringen? Als je hierop hoog scoort ben je nieuwsgierig en fantasievol. Scoor je de andere kant op, dan ben je veel meer down-to-earth en houd je waarschijnlijk meer bezig met de feiten, het hier en nu en het vertrouwde.
 4. Altruïstisch (vriendelijkheid):gedraagt jij je meestal meegaand, tolerant, zorgzaam en hulpvaardig? Of juist wat meer competitief en gericht op jezelf?
 5. Zorgvuldig of consciëntieus:Ga je georganiseerd en doelgericht te werk of wat chaotischer en minder ambitieus?

Er is inmiddels veel onderzoek gedaan naar welke eigenschappen van de Big Five verband houden met tevredenheid en prestaties op het werk. Het blijkt dat de karaktertrekken zorgvuldigheid en extraversie het beste voorspellen of iemand succesvol is. Maar ja, wat betekent succesvol voor jou?

Welk karakter, past bij welke baan

Extraverte mensen voelen zich beter thuis in een werkomgeving met veel mensen om zich heen. Voor introverte mensen kan de drukte wel eens te veel zijn. Als je emotioneel stabiel bent, ben je vaak meer tevreden op het werk.

De puzzel die je moet maken

Niet elke persoonlijkheid past in elke bedrijfscultuur. Kleinere organisaties lijken vaak op familiebedrijven. Het contact tussen collega’s en tussen de werknemer en de baas is er meestal persoonlijker. Extraverte mensen voelen zich in dit soort organisaties vaak beter op hun plaats dan introverte personen. Bij bedrijven waar het contact wat minder persoonlijk is, en kan een einzelgänger waarschijnlijk beter functioneren.

Werkprestaties

De karaktertrek zorgvuldigheid voorspelt van alle vijf het beste of iemand goed zal presteren op het werk. Uiteindelijk waarderen mensen je het meest als je jouw taken efficiënt tot een goed einde brengt. Dit is vaak belangrijker dan dat je ieders beste vriend bent.

Samenwerken

In advertenties wordt vaak gevraagd om teamspelers. Welke eigenschappen van de Big Five passen het beste hierbij? Dat hangt ervan af. In een team kun je meerdere rollen innemen. Mensen die in hoge mate inschikkelijk zijn, werken goed samen in een team. Wel zullen zij eerder de volgers dan de leiders van het team zijn. Het blijkt dat leiders vaker extravert zijn en in mindere mate inschikkelijk. Wel moet je als manager natuurlijk enige mate van inschikkelijkheid hebben: een starre opstelling is meestal niet handig.

Zit jij eigenlijk op de juiste werkplek?

Wil je hier eens over praten? Stuur me een mail: michele@richter-coaching.nl of app 06-81484775 Michèle Jansen-Richter

 

18 september 2020


← ga terug

Bezoekadres

Zutphensestraatweg 16
6881 WS Velp
Nederland
Bekijk de kaart

Netwerk

Linkedin icoon @michelerichter

Aangesloten bij
ZKM logo  NFG logo   RBCZ logo

No image