+31 (0)6 814 84 775 michele@richter-coaching.nl

HSP - Je kwaliteiten op het werk

In mijn vorige artikel: HSP of Hooggevoeligheid - Wat is het? Schreef ik al over HSP (hoogsensitieve personen) en hoogsensitiviteit. Deze blog gaat over de kwaliteiten van hoogsensitieve personen als het op werk aankomt.

Ongeveer één op de vijf mensen is hoogsensitief. Dus misschien ben er wel eentje: een bevlogen, hardwerkende, zelfstandig werkende, empathische collega met perfectionistische neigingen. Je doet je werk graag goed, het is verzorgd, doordacht en op tijd af. Je wordt gewaardeerd door je collega’s, want op jou kun je bouwen.

Kwaliteiten van hoogsensitieve personen op werk

De kwaliteiten van hooggevoelige werknemers zijn divers, om er een paar te noemen;

  • Ze luisteren goed. Bij vergaderingen bijvoorbeeld. Ze reageren genuanceerd op het moment dat er veel verschillende meningen zijn
  • Hebben vaak niet op stel en sprong een mening. Daar denken ze wat langer over na, omdat er meer nieuwe en bestaande informatie met elkaar wordt verbonden.
  • Vaak zijn het verbinders. Hoog sensitieve werknemers kunnen vaak goed bemiddelen of de verschillen vanuit een hoger gemeenschappelijk doel met elkaar verbinden. HSP denken nu eenmaal vanuit een groter geheel.
  • Ze zijn creatief. Misschien zijn ze wat langer stil of komen ze wat afwezig over, maar ondertussen draaien de radertjes in het hoofd overuren. Ze denken complete scenario’s uit, wegen risico’s, bekijken mogelijkheden en houden rekening met het welzijn van collega’s. Of ze verzinnen ingenieuze technische of hele creatieve out-of-the-box oplossingen. Ze leveren gedegen en weloverwogen werk af. Hoogsensitieve werknemers zijn veelal empathisch.
  • Ze leven zich gemakkelijk in. Zo voelen klanten zich gezien en gehoord. Het lijkt wel of een hoogsensitieve collega met iedere klant door de deur kan en aan iedereen het juiste advies of product kan verkopen.
  • Ze zijn warm, attent en zorgzaam. Ze onthouden goed hoe het met je zoon of zieke moeder gaat. En ze informeren soms indringend of het echt wel goed met je gaat, omdat je er zo moe uit ziet. Bij hoogsensitieve medewerkers ontgaat niet veel als het gaat om fysieke en emotioneel welzijn van collega’s. Hoogsensitieve managers zijn vaak relatiegericht in het aansturen en stimuleren van hun medewerkers.

HSS-high sensation seeker

De Amerikaanse psychologe Elaine N. Aron, de ‘ontdekker’ van hoogsensitieve personen, maakt onderscheid in twee typen persoonlijkheden binnen de hooggevoelige personen: de rustzoeker en de spanningzoeker. Dit is een algemeen onderscheid binnen de psychologie. De hooggevoelige sensatie zoeker (high sensation seekers, HSS) is veelal een veelzijdig persoon met een hooggevoelig bewustzijn en een grote gedrevenheid. Waarschijnlijk snel overprikkeld, maar ook snel verveeld. Meestal met één voet op het gaspedaal en met één voet op de rem.

De high sensation seekers (HSS) zijn op het werk de vernieuwers binnen het bedrijf. Ze hebben een brede interesse. Het zijn vaak generalisten of multitalents. Ze zijn sterk veranderingsbereid, functioneren goed met voldoende vrijheid en autonomie. Ze zijn flexibel en komen met innovatieve ideeën.

Meer weten?

Herken jij jezelf misschien hierin ? Wil je meer weten over HSP op werk? Bijvoorbeeld over hun loopbaan, hun functioneren en eventuele keuzes hierin? Neem dan gewoon even contact met me op. Ik help je graag verder: michele@richter-coaching.nl

 

5 oktober 2020

Bronnen

  • HSP magazine, tijdschrift over gevoelige zaken - nr. 3
  • Susan Marletta Hart - Voluit leven met hooggevoeligheid
  • Susan Marletta Hart - Leven met hooggevoeligheid


← ga terug

Bezoekadres

Zutphensestraatweg 16
6881 WS Velp
Nederland
Bekijk de kaart

Netwerk

Linkedin icoon @michelerichter

Aangesloten bij
ZKM logo  NFG logo   RBCZ logo

No image