+31 (0)6 814 84 775 michele@richter-coaching.nl

Last van je innerlijke criticus?

Soms lijkt het wel alsof je niks goed kan doen van jezelf. Je blijft dan hangen in gedachten als:

  • Wat zeg je dat toch onhandig
  • Die jurk maakt je dik
  • Dat grapje in de groepsapp, kwam dat wel goed over?
  • Ben je nou alweer vergeten iemand te feliciteren?
  • Je bent slecht gezelschap
  • Zit je nou weer niet op te letten
  • Je moet iets aan je onderkin laten doen

Herken je hem? Die kritische, innerlijke stem die altijd maar evalueert of je het wel goed doet? Die zich tot treurnis toe afvraagt of je wel goed genoeg bent? Als deze stem een groot deel van je leven beheerst, ga je dat beslist merken: je bent ontevreden over je lichaam, je krijgt relationele problemen, bent verlegen, krijgt depressieve gevoelens. Je twijfelt en piekert voortdurend over van alles en nog wat. Niet echt bevorderlijk voor je zelfvertrouwen, je gevoel van eigenwaarde of je zelfbeeld.

Nooit tevreden over jezelf

Je innerlijke criticus neemt zijn taak bloedserieus. Hij of zij is zelden of nooit tevreden over jou en je prestaties. Hij bekritiseert je op alle terreinen van je leven: op wat je eet, hoe je je huishouden runt, hoe je je werk doet, hoe je met collega’s omgaat, de manier waarop jij je kinderen opvoedt en hoe je prestaties zijn. Kortom, het is nooit goed of het deugt niet.

Hoe is die innerlijke criticus ontstaan?

De innerlijke criticus is in je vroege jeugd ontstaan, als een stem, een deel van jouw persoonlijkheid. Het is een kant van jezelf die er wanhopig naar verlangt dat je zult slagen in het leven, dat anderen je accepteren en mensen je aardig vinden. Het is een echo van de bezorgdheid van jouw ouders of andere mensen die belangrijk waren in je jeugd.

Het is ook een stem van de mensen om ons heen en de verwachtingen van de maatschappij waarin we leven. De stem bekritiseert je voordat je ouders of wie dan ook het kunnen doen. Je innerlijke criticus heeft het feilloze vermogen om al jouw tekortkomingen te zien en ze op te blazen… Kortom: er is geen ontkomen aan.

Waar beschermt de innerlijke criticus je tegen?

Eigenlijk wil de innerlijke criticus niets liever dan dat het goed met je gaat, dat je het máákt in de wereld: een goede baan, voldoende inkomen, liefde, succes, een gezin, dat je kortom een fantastisch leven hebt. De innerlijke criticus is in je vroegste jaren ontstaan om je kwetsbaarheid te beschermen, door je te helpen aan te passen aan je omgeving en te voldoen aan de eisen die deze je stelde, wat die eisen ook waren. Door je gedrag te bekritiseren, te corrigeren of af te wijzen, kon jij liefde en bescherming verdienen… Zo redeneert de criticus nog steeds. Alleen werkt het nu verlammend.

Hoe kom je van hem af?

Je innerlijke criticus tevreden stellen is eigenlijk onmogelijk… Maar je kunt die stem minder allesoverheersend maken.

Stap 1: is je bewust te worden van deze stem. Het is goed je te realiseren dat de intentie van je innerlijke criticus goed bedoeld is. Zo erken je dat er een innerlijke criticus in jouw zit die je hoofd zomaar op hol kan brengen. Punt.

Stap 2: Vraag je eens af, wie bootst jouw innerlijke criticus eigenlijke na? Een ouder, een oma, een leraar, een collega? Of welke gebeurtenis heeft zich ongevraagd in jouw hoofd genesteld en laat zich middels jouw innerlijke criticus nog regelmatig horen.

Wees mild voor jezelf

Stap 3: De beste tegenpool van je innerlijke criticus is mild zijn voor jezelf**.** Zeg ‘ja’ tegen al je onvolkomenheden**,** accepteer jezelf zoals je bent, met alles erop en eraan, leuke en minder leuke kanten. Geen mens is perfect. Wanneer je je verzoent met wie je bent, wordt het leven een stuk lichter. Je kunt dan de angst van je innerlijke criticus ook beter relativeren. Hij is bang dat jij alleen overblijft als jij die vijf kilo’s niet kwijtraakt. Maar jij weet wel beter. Daar hangt jouw levensgeluk echt niet vanaf.

Hoe doe je dat?

Heb je hulp nodig bij het ontwikkelen van zelfacceptatie en het leren niet meer gebukt te gaan onder al dat commentaar? Ik kan je helpen. Mail me: michele@richter-coaching.nl dan maken we een afspraak.

 

12 november 2020

Bronnen

  • Brown - Zie jezelf in mildheid
  • Bruggeman, Budde en Collewijn - Ik ken mijn ikken
  • Hal en Sidra Stone - De innerlijke criticus ontmaskerd


← ga terug

Bezoekadres

Zutphensestraatweg 16
6881 WS Velp
Nederland
Bekijk de kaart

Netwerk

Linkedin icoon @michelerichter

Aangesloten bij
ZKM logo  NFG logo   RBCZ logo

No image