+31 (0)6 814 84 775 michele@richter-coaching.nl

Zelf Kennis Methode (ZKM)

ZKM is een heldere, afgebakende manier van zelfonderzoek. Het stelt je in staat om intensief en systematisch te reflecteren op jouw leven en werk en op wie je bent. De Zelf Kennis Methode is ontwikkeld door Prof. Hubert J.M. Hermans en heeft een solide wetenschappelijke basis.

De kracht van de ZKM ligt in de combinatie van een duidelijke structuur en tegelijkertijd aandacht voor jouw persoonlijke geschiedenis. Want de focus bij ZKM ligt niet op jouw ‘probleem’ maar op jouw levensverhaal en hoe jou dat heeft gevormd.

Zo werkt ZKM

Binnen de ZKM staan we vooral stil bij jouw levensverhaal en de gebeurtenissen die van betekenis zijn geweest in jouw leven. Ook komen je ideeën over de toekomst aan bod. Samen bepalen die in grote mate hoe jij nu functioneert en communiceert. Ook alles wat in je dagelijks leven een belangrijke rol speelt, passeert de revue: werk, opleiding, relaties, verwarrende ervaringen en hoe jij in het leven staat. We ontdekken welke ‘overlevingsstrategieën’ en diepgewortelde overtuigingen je in de weg staan. Uiteindelijk kom je tot nieuwe inzichten en raak je geïnspireerd om in actie te komen.

Mijn rol

Ik luister, stel verdiepende vragen en help jou zo goed mogelijk onder woorden te brengen wat de kernzaken zijn. Deze kernzaken schrijven we in korte zinnen op kaartjes. Welke betekenis hebben deze ervaringen voor jou? Welke emoties roepen ze op? Uit die ervaringen en de onderliggende gevoelens leiden we één of meer thema’s af die een rode draad vormen door jouw leven. Zo ontdek je wat jou (nog) tegenhoudt om je doelen te bereiken. 

Tijdspad van een ZKM-traject

Een ZKM-traject is relatief kort en intensief. De opbouw staat vast. De totale tijdsinvestering is ongeveer 12 uur: een intakesessie, twee sessies zelfonderzoek. Daarna volgen nog minimaal drie sessies waarin we verdiepend werken met de inzichten uit het zelfonderzoek.

Resultaat van een ZKM traject

Door je verleden te herinterpreteren, kijk je voortaan anders naar jezelf en naar je relaties met anderen. Doordat we uitgebreid hebben stilgestaan bij je gevoelsleven, kun jij voortaan dichter bij je zelf blijven. Je bent in staat verantwoordelijkheid te nemen voor de door jouw gewenste veranderingen. Door alle nieuwe inzichten die je hebt gekregen:

  • Is je zelfbeeld positiever
  • Heb je meer zelfvertrouwen
  • Weet je beter wat je kwaliteiten zijn
  • Weet je wat je wil en je bent beter in staat keuzes te maken in je loopbaan
  • Weet je beter wat er bij jou past en wat niet
  • Weet je hoe je beter kunt excelleren of om kunt gaan met bepaalde collega’s
  • Heb je een betere werk- en privébalans
  • Kun je beter je energie managen
  • Zit je weer lekker in je vel en voel je je gezond!

Lees ook mijn artikel: ZKM - vertel er eens meer over…

Interesse?

Laten we vrijblijvend kennismaken:

T: +31 (0)6 814 84 775E: michele@richter-coaching.nl


← ga terug

Bezoekadres

Zutphensestraatweg 16
6881 WS Velp
Nederland
Bekijk de kaart

Netwerk

Linkedin icoon @michelerichter

Aangesloten bij
ZKM logo  NFG logo   RBCZ logo

No image